Historien bag Frikorps Danmark

Frikorps Danmark

Herunder finder du historien bag oprettelsen af Frikorps Danmark

De politiske forhold1

Oprettelsen af et korps bestående af danske soldater, som skulle gøre militærtjeneste under et andet lands myndighed stred i 1940 mod de værende militære forskrifter (men fænomenet kendes ofte brugt i ældre militærhistorie).

Danmark var blevet indtaget af tyske styrker, men de danske love gjaldt stadig og landet var styret af det danske folketings bestemmelser, så der var ikke tale om tvang da man drøftede muligheden for oprettelsen af et frivilligt dansk korps til tysk tjeneste. Man havde, med visse problemer, haft et dansk frivillig korps indsat i den finske forsvarskamp, vinterkrigen 1930/40, mod de russiske besættelsesstyrker. Krigsdeltagelse i udenlandsk tjeneste var derved ikke ukendt for den siddende regering.

 

Tysk militær lov forbød imidlertid ikke tyske statsborgere, at gøre tjeneste i den almindelige tyske hær (Wehrmacht), så eneste mulighed var organisationen våben SS (Waffen SS) der i årene 1938-39 havde gennemgået en organisationsændring, så der kunne optages andre nationaliteter i militærtjenesten. Tidlig i 1940 var det klart, at der var et større antal unge mænd, hvoraf de fleste var tidligere eller nuværende soldater i den danske hær (samme gjorde sig gældende i Norge og Finland), som ønske at fortsætte deres militærkarriere eller deltage i en patriotisk kamp på tysk side.

 

Da der samtidig blev presset politisk på fra det danske nationalsocialistiske arbejderparti (DNSAP, som var blevet oprettet 1933) og der fra tysk side blev ytret ønske om dansk støtte blev muligheden for dansk deltagelse i krigen vedtaget af den sidende regering. Der lå forud for den endelige vedtagelse og godkendelse af korpset et større politisk slagsmål. Flere ønskede at støtte Tyskland (der jo alligevel så ud til at vinde krigen), mens andre havde betænkeligheder og som minimum ønskede at forbeholde sig politiske undvige muligheder – alt efter hvordan fremtiden gik.

Den tyske rigsbefuldmægtigede Dr. Werner Best var fortaler for en venlig løsning, og gik imod et mulig tysk krav om militærudskrivning i Danmark.

 

Kort efter informerer den danske statsminister til offentligheden, at der med regeringens godkendelse er blevet oprettet et militærkorps ved navnet ” Frikorps Danmark”, som skulle indsættes side om side med tyske styrker på østfronten under dannebrog som kampstandard.

 

Det danske militær frigiver og opfordre danske militærfolk til at melde sig til enheden samt stiller nogen grad udstyr til rådighed. Dog går enkelte danske officerer mod opstillingen, idet de finder militærtjeneste i udenlandsk tjeneste for upassende.

 

Herunder finder du et officielt dokument fra den deværende danske krigsminister S. Brorson, som gjorde det lovligt for personel af de danske militære styrker, at træde udenfor nr. og melde sig til tysk krigstjeneste i Waffen-SS. (klik for større billede)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Kilde: http://frikorps-danmark.dk/fd/index.html

Fronthistorisk Forening Danmark er upolitisk og tager stærkt afstand til alle former for ekstremisme!

© Copyright Fronthistorisk Forening Danmark 2014

Kontakt os!