Tidlige forløb1
Det første kontingent danske frivillige rejser under stor afskedsceremoni fra Hellerup station den 19. juli 1941 og ankommer planmæssig til Hamborg banegård om eftermiddagen, hvor de modtages af et musikkorps og en større modtagelseskomite.
De kommende soldater indkvarteres på SS-Germania kasernen i Hamborg Langenhorn, og kort efter ankommer ca. 300 danskere fra forskolen i Sennheim.(her var der undervisning i politiske forhold samt i sport).
Ved kasernen i Hamborg var der intet direkte øvelsesterræn, så man modtog primært teori- og eksercits undervisning.
I denne tid sker der katastrofale politiske ændringer og de dansk nationale krav som bl.a. dansk sprog, danske befalingsmænd bliver fra tysk side saboteret, med henvisning til at det ikke var specifik aftalt for enheden.
Frikorpset forflyttes til egentlig militær uddannelse den 13.9.1941, hvor man med tog transporteres over Berlin til Treskau øvelsesplads nær Posen i Polen, til et større kaserne anlæg med eget troppeøvelsesplads. En del af mandskabet indkvarteres i bygninger hvor der har været kloster.
Frikorps Danmark´s kompagnier ankommer som følgende: den 13.9: Stab+1.kp., den 14.9: 2.+3. kp., den 15.9: 4.+5.kp.
Enheden påbegynder et uddannelsesforløb iht. de af den danske stabs forskrevne bestemmelser, men et politisk pres og et muligt fagligt problem (manglende faguddannelse hos de danske officerer), medfører en delvis gennemtvingning af tyske befalingsmænd, tysk kommando sprog, en ændring til en tysk kommandostab samt udskiftning af den dansksindede kommandør Kryssing til den nationalsocialistiske glødende C. F. von Schalburg.
Korpset gennemgår det militære uddannelsesforløb og meldes kampklar. Den 7. maj 1942 sendes de 4 kompagnier fra Treskau med tog til flyvepladsen Heiligenbeil, ca. 45 km sydvest for Königsberg for at blive fløjet til Demjansk i Rusland hvor de skal indsættes i frontlinjen. Der flyves med mellemlanding og omstigning til JU52`er frontmaskiner på flyveplads i DNO. Trosset, dvs. den tunge deling må tage turen i godstog via Lithaun-Letland og ankommer først meget senere til området.
Opstilling2
Frikorps Danmark formeredes ved sin opstilling som en hestetrukken SS-bataljon. Under uddannelsen ændres dette til en motoriseret SS-bataljon, heraf stammer betegnelsen Panzergrenadier.
Frikorpset var opbygget som en standard tysk bataljon, og bestod af følgende:
Stab med stabskompagni bestående af
- Radiodeling
- Værkstedssektion
- Ammunitionssektion
- Sanitetssektion
- Forplejningssektion.
Skyttekompagni 1,2 og 3 besående af
- Kompagnichef
- Kompagnitrop
Tre skyttedelinger
- Hver skyttedeling bestående af
- Delingsfører
- Delingstrop
- Tre grupper af 12 mand med to lette maskingeværer
- En 50 mm motérgruppe
4. kompagni, tungt kompagni bestående af
- Fire stk. 7,5 cm fodfolkskanon (Leichtes-Infanterie-Geschütz 18)
- Tunge maskingeværer (Maschinengewehr 34 monteret på trefod)
- En panserafværgedeling bestående med tre stk 50 mm panserafværgekanoner
- En pionerdeling bestående á tre pionergrupper
5. Kompagni, pr. 01.10.41 omdannet til et Ersatzkompagni
Under senere uddannelse tilgik det skyttekompagnierne tunge maskingeværer og flere mortérer
1. Kilde: http://frikorps-danmark.dk/fd/historie/opr-udd/index.html#
2. Kilde: SS-Frivillig Sværdborg fortæller, side 188, Bogan, Harley Foged, 1985