Hvorfor fortælle historien om de danske mænd, som kæmpede - i tysk tjeneste - på Østfronten under Anden Verdenskrig?
Historien om de danske frivillige i SS-Panzer-Grenadier Regiment 24 "Danmark" er den ældste beskæftigelse i foreningen.
Interesseren for historien om danskerne i primært Waffen-SS på Østfronten startede hos mange i det ukendte. Det er interessen om de godt 6.000 danskere, der blev skrevet ud af historiebøgerne - slettet af rullen.
Over de seneste år er der kommet ny og interessant viden frem i lyset, så som fornyede fakta, interviews med danske veteraner fra Waffen-SS og endda mindre filmklip. Alle omhandler eller berører historien om de danske frivillige på østfronten- både dem der blev og de der kom hjem.
En af grundene til, at Fronthistorisk Forening Danmark har valgt at portrættere de danske frivillige i Waffen-SS er, at historien om danskernes skæbne på Østfronten i dag ofte går i glemmebogen hos mange.
Vi føler os drevet af at fortælle de historier, som ellers bliver overskygget af de umenneskelige aspekter i Anden Verdenskrig. Vi går bag om ideologierne, og ser udelukkende på de almindelige frontsoldaters historie.
Vi ved, at mange af de frivillige var politisk orienterede, men det gør ikke deres indsat mindre betydningsfuld, ej heller for de kommunistiske soldater i Den Røde Hær samt alle andre politisk orienterede soldater, som tjente i krigen.
Kun ved at fortælle historien som den var, kan vi lære af den.
" Hos os skal intet glemmes - alt er vigtigt. "
Hvordan udmønter vi det så?
I Fronthistorisk Foreningen Danmark, har vi valgt at opleve og fortælle historie ud fra tre indgangsvinkler:
-Den aktive
Her oplever vi historien så realistisk som det er forsvareligt. Gennem vores felttræf, eller øvelsestræf, indøves de taktikker, som anvendtes i Waffen SS, vi bærer autentiske uniformer og lever under nogle af de samme vilkår, som de gjorde den gang.
-Den lyttende
Her hører vi historien fra dem der var med. Det er igennem årene lykkedes os at skabe kontakt til flere veteraner, eller efterkommere, der alle har en historie at fortælle. Vi udforsker desuden litteraturen, og de andre medier, som omhandler de frivillige.
-Den fortællende
Her fortæller vi selv historien. Vi besøger hyppigt offentlige arrangementer, som i stadig stigende grad tiltrækker mange besøgende, der alle deler en interesse i krigen.
Fronthistorisk Forening Danmark er upolitisk og tager stærkt afstand til alle former for ekstremisme!
© Copyright Fronthistorisk Forening Danmark 2014